top of page
Image by Fabian Kleiser

Sanitat de les abelles

Estem compromesos amb la salut de les abelles. Sabem que són essencials per al medi ambient, la biodiversitat i la producció d'aliments. Per això, treballem en diverses línies per a promoure la salut apícola i ajudar els apicultors catalans a mantenir les seves arnes sanes i fortes.

A l'Associació Catalana d'Apicultors comptem amb la col·laboració del Rafa Blanc, un veterinari amb llarga experiència en el sector apícola. Si teniu qualsevol consulta o dubte referent a la sanitat apícola, no dubteu en contactar-lo.

Principals malalties i amenaces de les abelles:

La varroosi (Varroasis destructor)

La varroa és un àcar paràsit que s'alimenta de la sang de les abelles i és una de les amenaces més greus per a la salut de les abelles a tot el món. Pot debilitar les abelles i fer-les més susceptibles a malalties. La varroa també pot actuar com a vector de malalties, transmetent virus i bacteris entre les abelles.​

  • Tractament:

Com a apicultor, estàs obligat a realitzar un tractament anual contra la varroa, segons la normativa estatal. El nostre veterinari Rafa Blanch, t'ajudarà amb els tràmits necessaris per a verificar aquest tractament i garantir el compliment de la llei.

  • Opcions de tractament:

  • Tractament ecològic:​​ L'ACDA ofereix un producte ecològic homologat pels nostres socis.

  • Altres mètodes: Pots consultar amb el Rafa Blanch sobre altres mètodes de tractament disponibles.

varroa

La vespa asiàtica (Vespa velutina)

La vespa asiàtica és una vespa depredadora originària d'Àsia oriental. Ha estat introduïda accidentalment a Europa i ara s'està estenent ràpidament. S'alimenta d'abelles mel·líferes, i en pot matar moltes en un curt període de temps. La vespa asiàtica és una amenaça seriosa per a la salut de les abelles a Europa. 

  • Tractament:

No hi ha cap tractament per a combatre la vespa asiàtica, però sí que es poden prendre mesures per evitar-la:

  • Trampes selectives: Atrau i elimina les vespes amb trampes específiques.

  • Destrucció de nius (per experts): Elimina els nius identificats però sempre amb ajuda professional.

  • Prevenció: Protegeix les entrades de les arnes amb reixetes o malles fines per dificultar-ne l'accés, i evita deixar aliments o begudes ensucrades a l'aire lliure, ja que poden atreure les vespes asiàtiques.

vespa asiatica
  • Informa't i col·labora:

Mantingues-te informat sobre la vespa asiàtica, les seves característiques i els mètodes de control més eficaços i col·labora amb altres apicultors de la teva zona i/o amb l'Associació per a compartir informació i experiències en la lluita contra aquesta vespa invasora.

bottom of page