INTRODUCCIÓ

 

 L'apicultura és l'activitat dedicada a la cria de les abelles i tenir-ne cura, amb l'objectiu d'obtenir i consumir els productes que són capaces d'elaborar i recol·lectar, com la mel, el pol·len, el pròpolis i la gelea reial.

 Hi ha constància des de temps antics, tant de la presència d'abelles com de la pràctica d'apicultura; des dels egipcis que amb les seves embarcacions remuntaven el Nil i ja practicaven l'apicultura transhumant, fins als romans i els grecs.

 L'apicultura moderna comença pràcticament amb la creació de ruscs de bresques mòbils, làmines de cera estampada i els extractors mecànics, aconseguint així el punt més àlgid en el segle passat, gràcies a experts i investigadors com Dadant i Langstorth entre d'altres. De tota manera els apicultors i científics no deixen de preguntar-se sobre la sorprenent evolució d'aquests himenòpters. El rusc és un clar símbol de l'ordre perfecte i d'activitat incansable, també de cooperació i d'esperit de sacrifici.

 D'altra banda, l'apicultura es fonamental per l'agricultura, gràcies a la pol·linització creuada de les plantes que són fecundades per les abelles. Per tant, l'apicultura no es limita tan sols als productes que s'obtenen del rusc, com la mel, el pròpolis, la gelea reial i la cera, sinó que és, també, una de les bases de l'agricultura.

 Durant molts segles, els apicultors van gaudir d'un gran prestigi. Les diferents cultures de l'Antic Egipte valoraven molt aquesta pràctica ja que produïa l'únic edulcorant del moment, la mel, conegut fins a l' Edat Mitjana que, després del descobriment d'Amèrica, es va difondre la canya de sucre i la remolatxa sucrera.

 Però durant els últims anys, hi ha hagut un alarmant declivi de les abelles a causa, principalment, de diverses malalties com podrien ser el virus “Nosema Ceranae” o la “Varroa” i també a causa de l'ús de pesticides i insecticides de manera incontrolada.

 

Els nostres patrocinadors

Associació d'apicultors de Catalunya

Passeig Diagonal (La Cruïlla), s/n
08271 ARTÉS
Telf. 647 299 404

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Acceptar