INTRODUCCIÓ A L´APICULTURA ECOLÒGICA
L’apicultura ecològica
Es una manera d’entendre el maneig i el cuidat de l’abella d’una manera més respectuosa. Tenint en compte aspectes que protegeixin la seva biologia i el seu entorn.
Que comporta fer apicultura ecològica
Hi han diferents premisses que la caracteritzant i que son d’obligat compliment.
Les arnes han d’estar ubicades en llocs que en un radi de 3km no hi hagin fonts de contaminació, no hi poden haver cultius modificats genèticament i tampoc s’hi poden produir fumigacions.
L’alimentació de les colònies només és permesa de forma excepcional, Quant per condicions climàtiques extremes a la colònia no li restin suficients reserves. Es pot alimentar amb mel, sucre o xarop de sucre, tots ells de producció ecològica.
El tractament de la varroa només es poden fer amb mètodes no químics, timol i àcids orgànics: àcid fòrmic, àcid oxàlic i àcid làctic.
La procedència de la cera ha de ser de produccions ecològiques.
No es poden utilitzar materials com el plàstic o les resines, el poliuretà o la fibra de vidre per la construcció de les arnes.
Organisme regulador
L’organisme que certifica la mel ecològica és el CCPAE(Consell Català de producció Agrària ecològica). Realitza controls periòdics a les explotacions registrades per fer un seguiment i avaluació per que es compleixen les normes establertes en la producció ecològica.
Per més informació:
Quadern de normes tècniques ecològiques del CCPAE, capítol 7.
Fitxa PAE08